Tuesday, November 11, 2008

Furcsasagok es erdekessegek Indoneziaval kapcsolatban

Most, hogy elhagyjuk ezt az orszagot alljon it egy lista arrol, hogy mi az, ami fura Indoneziaval kapcsolatban:

- Minnel kozelebb kerulunk a Papua hatarhoz annal dragabb a sor. A Baliem volgyben mar a kisuveges sort 45e rupiaert akartak adni, ami kozel 800Ft, mig Jakartaban a nagy uveges nem haladta meg a 25e rupiat.

- Alapvetoen egy fajta sor kaphato, a Bintang, de neha felbukkan a Bali Hai is.

- Indoneziaban az atlag ember az utcan nem erti azt a szot, hogy "Internet" (persze a kepzettebbek, akik beszelnek is angolul, azok igen). Viszont azt, hogy "Warnet" azt mar mindenki erti. Ez annal is furcsabb, mert ez utobbi a "Warung Internet" szoosszetetel alakult ki, ami azt jelenti, hogy egy hely, az internetezesre. Ezt sosem fogom megerteni.

- Indoneziaban, ha valaki nem erti, hogy mit kerdezel tole, akkor minden kerdesedre igennel fog valaszolni, fuggetlenul attol, hogy mit kerdezel tole. Sosem fogja azt mondani neked, hogy "Nem ertem!" vagy azt, hogy "Nem tudom". Ez borzalmasan bosszanto, foleg, ha fontos informaciora van eppen szukseged.

- Indoneziaban egyetlen repulo jarat sem indul a jegyen feltuntetett idopontban vagy a repteri informacios rendszer altal megadottak szerint. SOHA! Ezt teljes biztonsaggal allithatjuk most, hogy kozel 10 orszagon beluli repules van a hatunk mogot.

- Indoneziaban igen jellemzo a tomeges egyuttletekre az intenziv lokdosodes jelensege. Ez annyit jelent, hogy mindenki, mindenhol lokdosodik es tolakodik fuggetlenul attol, hogy hova es miert varakoznak, ha varakoznak egyatlalan, nemre, vallasra es mindenre valo tekintet nelkul . Meg akkor is, ha mondjuk semmi ertelme nincs annak, hogy tolakodjanak (pl.: repulo, ha van helyjegyed) :) Ez neha olyan mereteket olt, hogy azok, akik muvelik egeszen belefeletkeznek es szinte extazis kozeli allapotban muvelik. Es ez minden egyeb formaban jelentkezik. Peldaul a 2 savos autoutat a forgalom rovid idon belul 4 savosra boviti es mindenki a masik melle, ele, moge probal befurakodni csak, hogy 2 cm-rel elorebb jusson. Orulet!!!

- Az indonezek irasban szinte egyeltalan nem hasznaljak az x betut, annak ellenere, hogy van a nyelvben ilyen. Legjobb pelda erre az utas vagy fo szo, ami indonezul "pax", irasban is. De egyeb esetekben, szinte mindig, az x betut ks-sel helyettesitik, mint pl.: seks, teksi, ekslusiv, ekspres vagy komlpeks... Fura, nem?!

- Ha szukseged van valami informaciora es megkerdezel n embert, akkor valoszinuleg n kulonbozo informaciot fogsz kapni. Meg arra is van esely, hogy egymasnak teljesen ellentmondo valaszok lesznek az n tagu sokasagban. Torokszorito!

- Ha Indoneziaba utazol, akkor beutazaskor csak abban az esetben kaphatsz belepesi engedelyt az orszagba, ha rendelkezel egy ervenyes repulojeggyel a visszautra. Ha nincs ilyen, akkor akar ugy is donthetnek, hogy nem engednek be, amig nem veszel egyet. Az orszag elhagyasa szarazfoldon (mondjuk Papua fele) vagy vizi uton (mondjuk Malajzia vagy Thaifol fele) fel sem merul mint opcio. De hogy miert, azt nem tudom megmondani... Ez olyannyira igaz, hogy minket sem akartak beengedni, csupan az immigration officer pillanatnyi joindulatan mult, hogy megis belephettunk Jakartaba.

No comments: